La processó de divendres sant

La processó de divendres sant

Els Sants Misteris amb passos vivents

L’any 2007 es va recuperar la Processó dels Sants Misteris de Campdevànol, després de 43 anys de no celebrar-se.

 • El dijous sant, a les 18.00h, a la plaça Anselm Clavé (davant de l’Ajuntament) es fa l’entrega del pendó a les autoritats del poble.
 • Divendres sant, a partir de les 20.30h, un equip format per unes 250 persones surten al carrer per posar en escena la Processó dels Sants Misteris: una vintena de romans, acompanyats de la mainada i del seguici de diferents figurants.
Itinerari

Sortida des del Pavelló d’Esports Mercè Guix, passant per la Plaça Antoni Mª Claret, pujant per l’Avinguda Montserrat, Pont de la Farga fins a l’Església de Sant Cristòfol, C/Major, Plaça de la Dansa tot passant per la Plaça Anselm Clavé fins a la Plaça de la Mainada. La processó finalitza a la plaça de l’Església..

Els passos vivents

La processó de Campdevànol té un tret característic i diferencial de la resta de processons: es tracta d’una processó en què els passos són interpretats pels mateixos campdevanolencs/enques, al damunt de diferents baiards, que fan la funció d’imatge, estàtiques i mudes durant el recorregut de dues hores. El cos coral en el seguici posa banda sonora a l’itinerari de la processó.

Organigrama General
ELS PASSOS
 • L’hort del Getsemaní
 • Ecce Homo
 • Camí del Calvari
 • El davallament de la Creu
 • El Sant Sepulcre
 • La Dolorosai
FIGURANTS A PREU
 • Els romans
 • La samaritana
 • Judes
 • La Verònica
 • La Creu del Calvari
 • Els improperis
 • Les tres Maries
 • Les portadores del coixí de la Corona i dels claus de Jesús
ELS PASSOS
 • La coral
 • Els penitents (portadors del baiard)
Orígens dels passos vivents

El fet que la processó de Campdevànol compti amb imatges a càrrec de persones reals s’origina quan, antigament, a causa de la mancança de recursos no es podien adquirir les figures de representació religiosa. Va ser llavors, i fruit d’això, que els veïns i veïnes del poble van decidir posar-se ells mateixos a fer de figures estàtiques. Va ser així fins el 1965, darrer any que es va dur a terme la processó original, després s’aturaria durant quatre dècades fins el 2007, quant els Amics de la Processó van tornar a recuperar aquesta litúrgia.

Els Amics de la Processó

Actualment els Amics de la Processó compten amb 90 socis que durant tot l’any organitzen diferents activitats per obtenir fons, els quals van destinats a mantenir viva la processó, i per altra banda, per tenir-ne cura i millorar-la any rere any. De fet, una de les fites que es marquen des de l’entitat organitzadora és ampliar el nombre de socis i recollir prous diners per renovar els passos.

El Context

El municipi de Campdevànol va recuperar la processó de Setmana Santa després de 43 anys de no celebrar-se. Més de mig miler de persones es van abocar en cos i ànima per tal que la Processó de Divendres Sant tornés a sortir al carrer.

Els Amics de la Processó de Setmana Santa de Campdevànol han estat els directors d’orquestra d’aquesta lloable tasca i volen trametre l’interès i entusiasme a tot un poble, que no defalleixi sinó tot al contrari, necessiten molt suport de la gent de Campdevanol que s’animin a participar en les diferent facetes en la salvaguarda i potenciació de la Processó.

En aquests anys de la nova etapa d’aquesta celebració litúrgica s’han anat superant les inclemències meteorològiques més adveres i no sembla agosarat afirmar que La processó de Campdevànol està plenament consolidada, no tan sols entre els veïns i veïnes, sinó també com a atractiu turístic. Són milers les persones que assisteixen a cada nova edició.

La Processó de tot un poble

Que la Processó dels Sants Misteris gaudeix d’un bon estat de salut no és cap secret, però fins a aquest punt ha estat un llarg i costós procés. Es va haver de començar de cero. Han calgut moltes hores d’investigació, recerca, treball, assajos i reunions. I la feina feta ha quedat palesa amb l’èxit de cada any. Però la Processó dels Sant Misteris no seria possible sense el recolzament i la il·lusió de tot un poble que s’aboca cada any perquè els passos surtin al carrer. És per això que la processó de Campdevànol, és la processó de tot un poble, que es celebra any rere any gràcies a l’esforç continuat, dedicació i il·lusió d’un ampli nombre de persones, empreses, institucions i entitats que any rere any estan al nostre costat.

Més informació:

fxavierpuig@cofgi.org
estancpilar@gmail.com
http://processocampdevanol.blogspot.com.es/